Четверг, 28.03.2024, 14:33
Приветствую Вас Гость

АДВОКАТЫ ОДЕССЫ

Главная » 2010 » Октябрь » 30 » ДОСТРОКОВЕ ПОВЕРНЕННЯ ДЕПОЗИТУ
13:56
ДОСТРОКОВЕ ПОВЕРНЕННЯ ДЕПОЗИТУ
Як відстояти своє право на дострокове повернення депозиту?
На сьогоднішній день, мабуть, не існує жодної людини, якій би було не відомо про існування міжнародної економічної кризи. Хтось відчув її вплив на собі безпосередньо, а хтось просто чує про неї кожного дня. Але так чи інакше вона має вплив на кожного із нас.
В силу чи то недосконалості вітчизняного законодавства, чи то непрофесійних дій найвищих ешелонів влади під великою загрозою опинилася фінансова система України. За таких умов керівництво Національного Банку України (надалі НБУ) вживає низку заходів для утримання стабільності банківської системи. Та чомусь ці заходи носять протизаконний характер і абсолютно цинічно порушують права пересічних громадян.

Ч.1 ст. 1060 Цивільного кодексу України встановлює, що договір банківського вкладу укладається на умовах видачі вкладу на першу вимогу (вклад на вимогу) або на умовах повернення вкладу після закінчення встановленого договором строку (строковий вклад). Ч.2 ст. 1060 ЦК України передбачає, що за договором банківського вкладу (незалежно від його виду) банк зобов’язаний видати вклад або його частину на першу вимогу вкладника.

Тож як необхідно діяти для того, щоб повернути свій банківський вклад?

1) необхідно офіційно звернутися до банку із вимогою про повернення грошей з депозитного рахунку. «Офіційно» - означає письмово. Це можна зробити власноручно, доставивши вимогу до офісу банку (при цьому обов’язково наполягайте на тому, щоб ваше звернення було зареєстровано при вас, і вхідний номер та дата, проставлені на вашому екземплярі вимоги), або ж направте вимогу рекомендованим листом із повідомленням (більш дієвий спосіб).

2) якщо протягом одного місяця з вами не зв’язалися працівники банку, і відповідь на вашу вимогу не надана - у вас з’являється привід звернутися до районної прокуратури. Оскільки відповідно до ч. 3 ст.15 та ст. 20 Закону України «Про звернення громадян» відповідь за результатами розгляду заяв (клопотань) в обов’язковому порядку дається тим органом, який отримав ці заяви і до компетенції якого входить вирішення порушених у заявах (клопотаннях) питань, за підписом керівника або особи, яка виконує його обов’язки, в місячний термін. При цьому, за результатами перевірки прокуратурою повинно бути порушено провадження про притягнення до дисциплінарної відповідальності посадових осіб, з вини яких ви не отримали відповідь.

3) якщо ви все ж таки не отримали відповідь від банку або відповідь негативна, то залишається тільки звернення з позовною заявою до суду, який ви 100% виграєте.

Приклад вимоги про дострокове повернення депозиту.

До АКБ"Банк-банк»
ПІБ,
що проживає за адресою: _______________
тел.: ______________________

Вимога про дострокову видачу банківського вкладу (депозиту)

23 липня 2008 року між мною та АКБ «Банк-банк», в особі Галушко Л.С. №392 (відділення №26), було укладено договір банківського вкладу №446, на термін 12 місяців. Сума вкладу становить 5000 грн. (п’ять тисяч гривень 00 коп.)
На сьогоднішній день виникла ситуація при якій мені терміново потрібні гроші. Тому вимагаю повернути мені грошові кошти (вклад) з депозитного рахунку №ХХХХХХХХХХ.
В зв’язку з тим, що при усному зверненні до відповідних працівників банку мені було відмовлено у поверненні вкладу я вимушений звернутися з письмовою вимогою.
При розгляді даної вимоги прошу врахувати наступне:
- ч.1 ст. 1060 ЦК України встановлює, що договір банківського вкладу укладається на умовах видачі вкладу на першу вимогу (вклад на вимогу) або на умовах повернення вкладу після закінчення встановленого договором строку (строковий вклад). Ч.2 ст. 1060 ЦК України передбачає, що за договором банківського вкладу (незалежно від його виду) банк зобов’язаний видати вклад або його частину на першу вимогу вкладника.

Надіюся на порозуміння і швидке вирішення питання!


Дата ______ __________ ПІБ


Повернення депозиту в судовому порядку без залучення банку
Якщо Вам не допомогли попередньо вказані заходи, то зверніть увагу на поради, що знаходяться нижче.

Спосіб, який запропонований в цій статті стане в нагоді тим, у кого:

1) в договорі банківського вкладу (депозиту) зазначено, що всі спірні питання, які виникають із даного договору вирішуються у третейському суді, або для захисту совїх прав Ви змушені звертатися до суду, який знаходиться в іншому місті;

2) немає бажання розглядати справу тривалий час через затягування з боку представників банку.


Тож у чому полягає суть? Все надзвичайно просто, необхідно використовувати закони на свою користь. Так відповідно до ст. 572 Цивільного кодексу України в силу застави кредитор (заставодержатель) має право уразі невиконання боржником (заставодавцем) зобов'язання, забезпеченого заставою, одержати задоволення за рахунок заставленого майна переважно перед іншими кредиторами цього боржника, якщо інше не встановлено законом (право застави). Цілком логічним є запитання до чого тут застава? І тут все просто, бо застава є одним із способів забезпечення виконання зобов'язань.

Тепер детальніше. Припустимо Вам терміново необхідно повернути гроші з депозитного рахунку. Знаходите знайомого, родича ін. особу, якій особисто Ви 100% довіряєте. Укладаєте з ним договір позики (Ви берете в борг гроші у свого знайомого) на суму, яка дорівнює сумі Вашого банківського вкладу (депозиту). В пункті про забезпечення зобов'язань вказуєте, що забезпеченням є майнове право на депозит в сумі (вказуєте суму депозитного вкладу відповідно до договору), що знаходится (вказуєте установу банку і № рахунку, який був відкритий для розміщення Вашого вкладу). Додатково укладаєте договір застави. І одним із обов'язкових документів, який необхідно укласти - є розписка про отримання у власність грошової суми у повному обсязі, видана Вами як позичальником. Термін на який укладається договір позики може бути будь-яким (від 1 дня і до ...). Після закінчення терміну дії договору позики, Ваш знайомий (позикодавець), на підставі ч.ч. 1,2 ст. 590 Цивільного кодексу України, в порядку ст.ст 95, 96 Циівільного процесуального кодексу України звертається до суду за місцем Вашого проживання із заявою про видачу судового наказу. В якій прохає стягнути з Вас суму грошей в розмірі невиконаних зобов'язань, шляхом стягнення цієї суми з Вашого депозитного рахунку, який перебуває під заставою. Після отримання судового наказу Ваш знайомий звертається до виконавчої служби, яка і втілить в життя рішення суду.

Таким чином, Ви повертаєте депозит в найкоротші терміни і банк не залучається до участі, оскільки розгляд заяви про видачу судового наказу проводиться судом без судового засідання і виклику сторін та заінтересованих осіб. Крім того спір вирішиться за місцем Вашого проживання, що вбереже Вас від додаткових затрат часу і коштів на поїздки в інші міста. Щоправда судовий збір та витрати на інформаційно-технічне забезпечення, який доведеться сплатити, ніхто не поверне. Але і в цьому є плюс, адже в наказному провадженні зазначені вище затрати будуть вдвічі менші ніж справа розглядалася б в позовному провадженні.
Категория: Ценная информация | Просмотров: 2428 | Добавил: kudman | Рейтинг: 0.9/11
Форма входа
Поиск
Календарь
«  Октябрь 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Архив записей
Друзья сайта
  • Новотроицкий район
  • Каланчакский район
  • Чаплинский район
  • Категории раздела
    Как нужно говорить с ГАИ - Видео [4]
    Ценная информация [18]
    Противоправные действия милиции. [3]
    ЩО РОБИТИ, ЯКЩО ВАС ВИКЛИКАЮТЬ ДО МІЛІЦІЇ або ВИ ЗАЗНАЛИ ФІЗИЧНОГО ТИСКУ? [1]
    Ваші права при затриманні та арешті [1]
    Вас викликають до відділку міліції? [1]
    Водителя вытянули из машины за просьбу показать служебное удостоверение! [1]
    Высший админсуд Украины признал, что фото с "мыльницы" не может быть доказательстом наруше... [1]
    Block title
    Херсон
    Статистика

    Онлайн всего: 1
    Гостей: 1
    Пользователей: 0
    Block title
    Copyright MyCorp © 2024 | Бесплатный конструктор сайтов - uCoz